Ahad, 27 April 2014

Makanan untuk orang bujang mengunyah setiap masa, di mana jua

Assalamualaikum and hi all,

Disclaimer: No photo bebeh!! :P


 Panjang nau ha tajuk entri! hahahaha.

Sebab nak bagi relate betul dengan kes aku. Bujang. Suka mengunyah. Setiap masa. Kat mana je.
So taram semua je lah. hihi

So resepi yang aku nak share hari ni adalah TEMPE GORENG TEPUNG

Tak sangka sedapnya sampai aku tak dapat masuk part 'di mana jua' tu. Di dapur jeeer. tengah menggoreng nak buat bekal. Tengok-tengok habis. *sigh*

Ni trial baru. Lain kali kena beli banyak bungkus tempe.

Bahan:
-TEMPE
-TEPUNG SERBAGUNA BERPERISA (SEASONING CHICKEN FLOUR)
-GARAM
-SERBUK LADA HITAM

Bahan sos:
-cili padi
-kicap
-bawang putih
-gula

Cara-cara:
1. Potong tempe kepada 3 bahagian. Kemudian potong nipis-nipis. Ikut ketebalan korang la. Aku suka nipis sebab rangup bila goreng garing.
2. Campur tepung, garam (2 cubit), serbuk lada hitam. Garam takyah banyak sangat sebab tepung ni dah berperisa. Kalau pakai tepung biasa, letak garam banyak sikit yer.
3. Salutkan tempe dengan tepung, kemudian goreng sehingga warna bertukar keemasan.


Cara-cara buat sos:
1. Tumbuk cili padi,bawang putih, dan gula.
2. Masukkan dlm mangkuk dan buh kicap.
3. Cicah dengan tempe goreng tadi.


Selamat mencuba akak-akak, adik-adik bujang sekalian :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Thank you